HTML

Feltörték a Facebook profilom

2012.06.06. 14:05 Palivagyok O.o

hacked.jpgSajnos a Facebook közösségi oldal térhódításával azon heckerek száma is megnőtt, akik kifejezetten Facebook profilok feltörésére specializálódtak. Ma már a google-ban keresgélve – sajnos – könnyen találunk olyan „szolgáltatást” ami potom 100$-ért kínálja hecker szolgáltatásait. Az alábbi postban csak azokat az alap információkat osztom meg amit jó tudni és továbbosztani ismerőseinkkel.

Biztonság

A Facebook nem tökéletes oldal, vannak apró hibái vannak rések amit a heckerek kihasználnak és akár komoly kárt is okozhatnak – például ha Facebook kredit vásároltunk, vagy mondjuk több Facebook oldalt adminisztrálunk.

Jelszó – Facebook jelszavunk – ahogy e-mail fiókunk jelszaváét is – mindig jól gondoljuk át, lehetőleg legyen összetett, használjunk számokat betűket, ritka szavakat, esetleg jelekez (pl. szóköz). Ügyeljünk arra, hogy a számok ne legyenek egyszerűen személyünkhöz köthetőek, pl. kerüljük a személyi szám, vagy telefonszám, születési dátum használatát, viszont ezek bonyolultabb kombinációja már járható utat jelenthet. Szavak esetében kerüljük, kedvesünk vagy kedvenc állatunk nevének használatát. A lényeg ne olyan információt használjunk fel a jelszavunkhoz, ami megtalálható valamelyik nyilvános profilunkban!

Elveszett jelszó – fontos tudni, hogy ha a Facebook beállításokba elmerülünk a menü Fiókbeállítások/Általános részében tudjuk jelszavunk megváltoztatni, a rendszer ugyanakkor itt azt is kiírta mikor változtattuk jelszavunk. Ugyanakkor a Facebook automatikusan SOHA nem kéri jelszavunk megváltoztatását. Ezt mindig nekünk kell kérni. Ha tehát jelszavunk elvész – vagy elfelejtjük – legyen egy, szintén biztonságos e-mail cím, ahova megkapjuk az újonnan generált jelszót.

TIPP: ez a mail cím ne legyen azonos azzal a címmel amit közzéteszünk profilunkon.


Egy jelszó, nem jelszó

Ha csak erős jelszóval védjük profilunk még nem oldottuk meg a problémánkat. Érdemes ezért a Fiókbeállítások/Biztonság menüpontja alatt is további beállításokat eszközölnünk.

Első lépésnek érdemes a Biztonságos böngészés beállítást bekapcsolni. Ez arra szolgál, hogy ha nyilvános helyen látogatjuk meg profilunkat, akkor ezt a rendszer egy titkosított csatornán teszi, így kisebb a lehetősége, hogy hozzáférnek profilunkhoz. Ha ugyanis ez a beállítás nincs aktiválva, egy netkávézóból, vagy nyilvános wifiről böngészve, kisebb trükkökkel beleleshetnek profilunkba, amíg bevagyunk jelentkezve.

TIPP: Ha nyilvános helyről vagy kénytelen belépni Facebook profilodra, ha végeztél kapcsolj a kilépés gombra, erre ügyelj mindig, mert ha csak ki x-eled a böngészőt, az lehet elmenti az utolsó belépést.

Következő biztonsági beállítás a Bejelentkezési értesítő. Ez egy egyszerű módja annak, hogy követni tudd profilodat. Itt vagy telefonszámodat, vagy e-mail címedet kell megadni, ha belépsz a Facebookra a rendszer kérni fogja, hogy ezt honnan teszed – ide érdemes ugyanannak a helynek, mindig ugyan azt a nevet adni. Ha illetéktelen lép be, és nem ismeri szokásaid és utólag visszakeresed a napi belépéseket e-mail fiókodban így könnyen észreveszed, ha valami baj történt és tudod jelezni a Facebook rendszerének, hogy feltörték a fiókodat.

Bejelentkezés jóváhagyása – a fenti beállítás alatt található. Nagyon hasznos. A fenti beállításnál a rendszer megjegyez egy bizonyos számítógépet, amit te biztonságosnak állíthatsz be. Ez lehet asztali géped notebookod, a lényeg, hogy ha lehet CSAK te használd, te ismerd. A Bejelentkezés jóváhagyása viszont arra az esetre jó ha nem a megadott biztonságos gépről kell belépned. Ítt megadsz egy telefonszámot, amire kapsz egy megerősítő kódot tartalmazó SMS-t. Így illetéktelen a jóváhagyó véletlenül generált kód nélkül, nem tud belépni a profilodra.

Sajnos csak elvileg, mert vannak hecker trükkök amikkel ezeket a lépéseket kilehet kerülni, de mindenképpen nagyobb biztonságban van így profilod, mintha csak simán egy jelszavat használnál, pl. cicu01, az ilyen jelszavakat a heckerek pillanatok alatt képesek feltörni. A fenti beállítások viszont a feltörést megnehezítik, kevésbé tehetséges mezei „hülyegyerek” heckerek esetében pedig még biztos védelmet is adnak.

Ha viszont baj már megtörtént van egy Facebook link, amit érdemes megjegyezni.

 www.facebook.com/hacked 

Ezt a linket a Google keresőben is könnyen megtalálod, de ha ismerősöd épp bajban van, e-mailban, vagy skype-on, MSN-en akár már most küld el neki.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp biztonság Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://honlap-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr64568874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása